Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ:

80 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

στρωμμένη κουβερτούρα* ή σοκολάτα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και όταν αρχίσει να καραμελώνει ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και όταν πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα, τα αδειάζουμε αμέσως σε μία λαδόκολλα, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανίζουμε σε χονδρά κομμάτια. Στρώνουμε τη σοκολάτα*, βουτάμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στην κουβερτούρα, τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.



*''ΣΤΡΩΣΙΜΟ'' ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
Για να φτιάξετε σοκολατάκια ή ξηρούς καρπούς με επικάλυψη από λιωμμένη κουβερτούρα, ''στρώνετε'' πρώτα τη σοκολάτα, για να μην γίνουν θαμπά ή να ασπρίσουν.

1ος τρόπος: Απλώνετε τη λιωμμένη κουβερτούρα πάνω σε μάρμαρο και τη στρώνετε.

2ος τρόπος (πιο πρακτικός): Αφού λιώσετε την κουβερτούρα, την κατεβάζετε από το μπεν μαρί, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού ή υδρατμοί γιατί κάτι τέτοιο την καταστρέφει. Αδειάζετε τα ¾ της σοκολάτας σε άλλο σκεύος ανακατεύοντας συνεχώς κυκλικά και οριζόντια με μία, κατά προτίμηση, πλαστική ή ξύλινη κουτάλα έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 27οC. Εάν δοκιμάσετε λίγη σοκολάτα στα χείλη σας, θα διαπιστώσετε εάν είναι κρύα. Αδειάζετε το υπόλοιπο ¼ της ζεστής σοκολάτας μέσα στην κρύα και ανακατεύετε με τον ίδιο τρόπο έως ότου η θερμοκρασία φτάσει στους 30-31οC, οπότε έχει επιτευχθεί μια καλή ομοιογενοποίηση του βούτυρου-κακάο με το κακάο.

Εκτός από τη μέθοδο του μπεν μαρί, μπορείτε να λιώσετε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων, αποφεύγοντας τον κίνδυνο των υδρατμών.


ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΥΛΙΚΑ:

30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια (μεγάλα και μαλακά)
60 γρ. κρέμα γάλακτος
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμμένη σε μπεν-μαρί)
80 γρ. βούτυρο (μαλακό)
100 γρ. κακάο σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος στους 50-60οC και προσθέτουμε τη λιωμμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει αλλά όχι να πήξει. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Γεμίζουμε με αυτή την κρέμα τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Τα βουτάμε στο κακάο, τα τινάζουμε και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος για περίπου μία εβδομάδα.


Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 30



ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΡΛΟΤ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο σαβαγιάρ 200-225 γρ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

350 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (σαντιγύ)


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

200 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:

200 γρ. σοκολάτα gianduja τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και όταν η θερμοκρασία πέσει στους 30-35οC, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι.


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ομοιογενοποιούμε ανακατεύοντας με μία μαρίζ.



ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΡΛΟΤ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
Σε μία ψηλή φόρμα σαρλότ καλύπτουμε εσωτερικά τα τοιχώματα με όρθια σαβαγιάρ τα οποία έχουμε ραντίσει με το σιρόπι. Γεμίζουμε τη φόρμα με την κρέμα μέχρι τη μέση, καλύπτουμε με σαβαγιάρ τα οποία ραντίζουμε με το σιρόπι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τελειώνοντας με σαβαγιάρ. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε καυτό νερό. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό και γαρνίρουμε με φλοίδες σοκολάτα.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

Τα υλικά της Τούρτας Σοκολάτας Bitter



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα περισσεύματα από το παντεσπάνι της τούρτας bitter και τα ραντίζουμε με ρούμι. Βάζουμε μέσα στο μπολ και την κατεστραμμένη τούρτα και ζυμώνουμε. Πλάθουμε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια και τα τυλίγουμε με τρούφα. Έτσι, η κατεστραμμένη τούρτα μεταλλάσσεται σε τρουφάκια!