Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ BITTER

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:

125 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ GANACHE:

800 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
800 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
80 γρ. μέλι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
60 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Ρίχνουμε το κοσκινισμένο κακάο και το αλεύρι στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω σε 2 λαδόκολλες και απλώνουμε σε πάχος 1 εκατοστό. Σκεπάζουμε το μίγμα με 2 λαδόκολλες για να μην κάνει κρούστα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 12-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Κόβουμε το παντεσπάνι σε τετράγωνο σχήμα ή σε ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ GANACHE:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι στους 90οC και ρίχνουμε σιγά-σιγά στην τεμαχισμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας ώστε να έχουμε μία λεία και γυαλιστερή κρέμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ρούμι.



ΤΟΥΡΤΑ:
Σε ένα τετράγωνο τσέρκι 26-28 εκ. τοποθετούμε το ένα κομμάτι από τη βάση (παντεσπάνι), το βρέχουμε με το σιρόπι και τοποθετούμε πάνω του τη μισή από την κρέμα ganache. Προσθέτουμε και το δεύτερο κομμάτι από τη βάση, το βρέχουμε με το σιρόπι και τοποθετούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Μόλις σταθεροποιηθεί, βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα ganache και ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο. Αφήνουμε για αρκετές ώρες να παγώσει και ξεφορμάρουμε.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΚΑΠΡΙΤΣΙΟΖΑ: ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΥΓΡΟ ΚΕΪΚ

ΥΛΙΚΑ:

400 γρ. Αμύγδαλο σκόνη
250 γρ. Ζάχαρη
6 κρόκοι Αυγού
6 ασπράδια Αυγού
250 γρ. Βούτυρο
1 σφηνάκι Ρούμι ή κονιάκ
250 γρ. Κουβερτούρα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο μικροκυμάτων. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με 200 γρ. από τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου. Ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνει μία σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. και ύψους 5 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα. 10-12 μερίδες 



ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ:

350 γρ. Μπισκότα πτι-μπερ
250 γρ. Βούτυρο
190 γρ. Ζάχαρη άχνη
60 γρ. Φρέσκος χυμός πορτοκάλι
50 γρ. Κακάο
2 Αυγά
1 πακέτο Καραμέλες σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Tεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τα μπισκότα. Λιώνουμε το βούτυρο (να μην καεί), κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τ’ αυγά και το κακάο ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μείγμα γίνει λείο, προσθέτουμε τα τεμαχισμένα μπισκότα που έχουμε ραντίσει με το χυμό και τ’ ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν όλα με το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή υψηλή φόρμα όπου έχουμε στρώσει μία μεμβράνη προκειμένου να ξεφορμάρουμε ευκολότερα την τούρτα. Γαρνίρουμε την επιφάνειά της με καραμέλες σοκολάτας και περιφερειακά κολλάμε αριθμούς και γράμματα.