Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ BITTER

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:

125 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ GANACHE:

800 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
800 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
80 γρ. μέλι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
60 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Ρίχνουμε το κοσκινισμένο κακάο και το αλεύρι στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω σε 2 λαδόκολλες και απλώνουμε σε πάχος 1 εκατοστό. Σκεπάζουμε το μίγμα με 2 λαδόκολλες για να μην κάνει κρούστα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 12-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Κόβουμε το παντεσπάνι σε τετράγωνο σχήμα ή σε ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ GANACHE:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι στους 90οC και ρίχνουμε σιγά-σιγά στην τεμαχισμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας ώστε να έχουμε μία λεία και γυαλιστερή κρέμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ρούμι.



ΤΟΥΡΤΑ:
Σε ένα τετράγωνο τσέρκι 26-28 εκ. τοποθετούμε το ένα κομμάτι από τη βάση (παντεσπάνι), το βρέχουμε με το σιρόπι και τοποθετούμε πάνω του τη μισή από την κρέμα ganache. Προσθέτουμε και το δεύτερο κομμάτι από τη βάση, το βρέχουμε με το σιρόπι και τοποθετούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Μόλις σταθεροποιηθεί, βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα ganache και ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο. Αφήνουμε για αρκετές ώρες να παγώσει και ξεφορμάρουμε.


2 σχόλια:

  1. θα μπορούσαμε σε αυτήν τη συνταγή να βάλουμε μέσα και ξύσματα πορτοκαλιού για να σπάσει η γλύκα της σοκολάτας ή θα χαλάσει αρκετά τη γεύση;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή