Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ:

80 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

στρωμμένη κουβερτούρα* ή σοκολάτα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και όταν αρχίσει να καραμελώνει ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και όταν πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα, τα αδειάζουμε αμέσως σε μία λαδόκολλα, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανίζουμε σε χονδρά κομμάτια. Στρώνουμε τη σοκολάτα*, βουτάμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στην κουβερτούρα, τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.



*''ΣΤΡΩΣΙΜΟ'' ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
Για να φτιάξετε σοκολατάκια ή ξηρούς καρπούς με επικάλυψη από λιωμμένη κουβερτούρα, ''στρώνετε'' πρώτα τη σοκολάτα, για να μην γίνουν θαμπά ή να ασπρίσουν.

1ος τρόπος: Απλώνετε τη λιωμμένη κουβερτούρα πάνω σε μάρμαρο και τη στρώνετε.

2ος τρόπος (πιο πρακτικός): Αφού λιώσετε την κουβερτούρα, την κατεβάζετε από το μπεν μαρί, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού ή υδρατμοί γιατί κάτι τέτοιο την καταστρέφει. Αδειάζετε τα ¾ της σοκολάτας σε άλλο σκεύος ανακατεύοντας συνεχώς κυκλικά και οριζόντια με μία, κατά προτίμηση, πλαστική ή ξύλινη κουτάλα έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 27οC. Εάν δοκιμάσετε λίγη σοκολάτα στα χείλη σας, θα διαπιστώσετε εάν είναι κρύα. Αδειάζετε το υπόλοιπο ¼ της ζεστής σοκολάτας μέσα στην κρύα και ανακατεύετε με τον ίδιο τρόπο έως ότου η θερμοκρασία φτάσει στους 30-31οC, οπότε έχει επιτευχθεί μια καλή ομοιογενοποίηση του βούτυρου-κακάο με το κακάο.

Εκτός από τη μέθοδο του μπεν μαρί, μπορείτε να λιώσετε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων, αποφεύγοντας τον κίνδυνο των υδρατμών.


6 σχόλια:

  1. asxeto me to sugekrimeno alla h klasikh suntagh kormou sokolatas paizei??auth me ta mpiskota papadopoulou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελειο γλυκο για τον Αγγιο Βαλεντινο!!!!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτή η συνταγή δεν είναι του Παρλιάρου? και κατά λέξη την αντιγραφετε και δεν κάνετε αναφορά απο πού είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σοκολατακια με καραμελωμενους ξηρούς καρπούς ειναι κλασική συνταγή.Δεν την επινόησε ο Παρλιάρος...

      Διαγραφή